X naučno-stručni skup „LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA”, hotel Ana Lux Spa, Pirot 17-19. 2024. – II Informacija

Asocijacija prostornih planera Srbije i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, u saradnji sa Gradom Pirotom i Privrednom komorom Pirot, organizuju jubilarni deseti naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA”, u hotelu “Ana Lux Spa” u Pirotu, u periodu 17. – 19. oktobar 2024. godine.

Tradicionalno prva tema skupa razmatra Pravni, metodološki i institucionalni okvir planiranja i uređenja prostora i naselja. Skup će pružiti bolji uvid u složenost planiranja i uređenja prostora, ističući važnost uspostavljanja čvrstih pravnih, metodoloških, i institucionalnih temelja. Učesnici će imati priliku da raspravljaju o najnovijim trendovima i izazovima u oblasti planiranja i uređenja prostora i naselja, kao i o potrebi za inovativnim pristupima koji bi omogućili održiv razvoj i bolje upravljanje urbanim i ruralnim prostorima.

Druga ključna tema naučno-stručnog skupa će biti Povezivanje lokalnih samouprava kao osnov razvoja, sa posebnim fokusom na iskorištavanje prirodnih i kulturnih vrednosti kao osnove za povezivanje, potencijal turizma i ekonomskih aktivnosti u promovisanju lokalnog razvoja, demografskih i socijalnih potencijala, kao i izazova, te značaja zaštite životne sredine kroz transgraničnu saradnju. Ova tema naglašava važnost kolektivnog delovanja i saradnje između različitih nivoa vlasti i sektora kako bi se ostvarili održivi razvojni ciljevi.

Konačno, skup će se baviti i Izazovima prostornog i urbanističkog planiranja lokalnog nivoa – novi horizonti, uključujući upravljanje urbanim razvojem, prostorno planerski aspekti energetske tranzicije lokalnih zajednica, te kako savremene tehnologije mogu doprineti unapređenju lokalnog razvoja. Ovaj segment će osvetliti nove perspektive i pristupe u planiranju koje su ključne za adresiranje specifičnih potreba i izazova na lokalnom nivou.

Takođe, posebna pažnja će biti posvećena radovima mladih istraživača, pružajući im platformu za predstavljanje njihovih inovativnih ideja i projekata koji mogu doprineti daljem razvoju ove vitalne oblasti.

Očekujemo zanimljive diskusije i razmenu iskustava koja će obogatiti znanje i prakse svih učesnika.

Paralelno sa naučno-stručnim skupom prirediće se i izložba Planerska umrežavanja 5, gde će planerske kuće iz Srbije i okruženja, imati priliku da predstave planske dokumente svih nivoa koji su usvojeni (ili su u fazi nacrta) u periodu od 2022. do 2024. godine. Detaljnije informacije o izložbi će biti objavljene početkom septembra meseca.

Pozitivna iskustva sa prethodnih devet skupova predstavljaju odličan osnov za organizaciju još jednog uspešnog skupa.

Stoga, imajući u vidu značaj i aktuelnost tema, pozivamo Vas da uzmete učešće na našem jubilarnom skupu i doprinesete njegovoj uspešnoj realizaciji i formiranju kvalitetnih zaključaka koji će omogućiti dalju afirmaciju i unapređenje planiranja i uređenja prostora i naselja ali i ukupnog razvoja lokalne samouprave.

II Informacija

Podeli članak: