X научно-стручни скуп „ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У ПЛАНИРАЊУ И УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И НАСЕЉА”, хотел Ana Lux Spa, Пирот 17-19. 2024. – II Информација

Асоцијација просторних планера Србије и Универзитет у Београду – Географски факултет, у сарадњи са Градом Пиротом и Привредном комором Пирот, организују јубиларни десети научно-стручни скуп са међународним учешћем „ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У ПЛАНИРАЊУ И УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И НАСЕЉА”, у хотелу „Ana Lux Spa“ у Пироту, у периоду 17. – 19. октобар 2024. године.

Традиционално прва тема скупа разматра Правни, методолошки и институционални оквир планирања и уређења простора и насеља. Скуп ће пружити бољи увид у сложеност планирања и уређења простора, истичући важност успостављања чврстих правних, методолошких, и институционалних темеља. Учесници ће имати прилику да расправљају о најновијим трендовима и изазовима у области планирања и уређења простора и насеља, као и о потреби за иновативним приступима који би омогућили одржив развој и боље управљање урбаним и руралним просторима.

Друга кључна тема научно-стручног скупа ће бити Повезивање локалних самоуправа као основ развоја, са посебним фокусом на искориштавање природних и културних вредности као основе за повезивање, потенцијал туризма и економских активности у промовисању локалног развоја, демографских и социјалних потенцијала, као и изазова, те значаја заштите животне средине кроз трансграничну сарадњу. Ова тема наглашава важност колективног деловања и сарадње између различитих нивоа власти и сектора како би се остварили одрживи развојни циљеви.

Коначно, скуп ће се бавити и Изазовима просторног и урбанистичког планирања локалног нивоа – нови хоризонти, укључујући управљање урбаним развојем, просторно планерски аспекти енергетске транзиције локалних заједница, те како савремене технологије могу допринети унапређењу локалног развоја. Овај сегмент ће осветлити нове перспективе и приступе у планирању које су кључне за адресирање специфичних потреба и изазова на локалном нивоу.

Такође, посебна пажња ће бити посвећена радовима младих истраживача, пружајући им платформу за представљање њихових иновативних идеја и пројеката који могу допринети даљем развоју ове виталне области.

Очекујемо занимљиве дискусије и размену искустава која ће обогатити знање и праксе свих учесника.

Паралелно са научно-стручним скупом приредиће се и изложба Планерска умрежавања 5, где ће планерске куће из Србије и окружења, имати прилику да представе планске документе свих нивоа који су усвојени (или су у фази нацрта) у периоду од 2022. до 2024. године. Детаљније информације о изложби ће бити објављене почетком септембра месеца.

Позитивна искуства са претходних девет скупова представљају одличан основ за организацију још једног успешног скупа.

Стога, имајући у виду значај и актуелност тема, позивамо Вас да узмете учешће на нашем јубиларном скупу и допринесете његовој успешној реализацији и формирању квалитетних закључака који ће омогућити даљу афирмацију и унапређење планирања и уређења простора и насеља али и укупног развоја локалне самоуправе.

II Информација

Подели чланак: