ОДРЖАНА XVIII (ИЗБОРНА) СКУПШТИНА АСОЦИЈАЦИЈЕ ПРОСТОРНИХ ПЛАНЕРА СРБИЈЕ

У хотелу “Ana Lux Spa” у Пироту, 18. октобра 2024. године, са почетком у 18:00 часова, одржана је XVIII (изборна) Скупштина Асоцијације просторних планера Србије. Скупштина је одржана у оквиру X научно-стручног скупа са међународним учешћем „Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља.”

На дневном реду биле су тачке које су се односиле на Извештај о раду Асоцијације у претходном периоду, пријем нових чланова и утврђивање висине чланарине за 2025. годину, које су једногласно усвојене. Потом је спроведен поступак избора председника, чланова Управног одбора и Надзорног одбора Асоцијације.

За председника Асоцијације просторних планера Србије једногласно је изабран Душан Ристић, дипл. пр. планер (Природно-математички факултет Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици). Нови састав Управног одбора чине: проф. др Марија Р. Јефтић, дипл. пр. планер (Универзитет у Београду – Географски факултет); проф. др Урош Радосављевић, дипл. инж. арх (Универзитет у Београду – Архитектонски факултет); др Никола Крунић, дипл. пр. планер (Институт за архитектуру и урбанизам Србије); Марио Миличевић, дипл. пр. планер (GDi Solutions, Београд); Милош Пајагић, дипл. пр. планер (Министарство одбране); и Ана Ђорђевић, дипл. пр. планер (Коридори Србије). У Надзорни одбор изабрани су: Бранко Протић, дипл. пр. планер (Универзитет у Београду – Географски факултет); Дејан С. Ђорђевић, дипл. пр. планер (Агенција за просторно планирање и урбанизам Републике Србије); и проф. др Богдан Лукић, дипл. пр. планер (професор у пензији, Универзитет у Београду – Географски факултет).

Након избора представљен је и једногласно усвојен План рада Асоцијације за период 2024–2027. године, у оквиру којег је, поред одржавања традиционалних научно-стручних скупова „Планска и нормативна заштита простора и животне средине” и „Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља,” предвиђен наставак активности у оквиру едиције „Непролазна прошлост,” која је посвећена доајенима просторног планирања у Србији и хроници AППС-a. Такође су предвиђене редовне активности у складу са Статутом, мисијом и циљевима AППС-a, унутрашња реорганизација AППС-a, праћење активности на изради/измени законског оквира планирања и изградње у Србији, те укључивање и реаговање по потреби. Предвиђена је и организација једнодневних инструктивних семинара, округлих столова и стручних радионица. Унапређење и развијање сарадње са сродним домаћим и међународним струковним удружењима, институцијама, предузећима, високошколским установама и др. Такође, у овом периоду, једна од значајних активности је обележавање јубилеја 30 година рада Асоцијације и 50 година од оснивања смера за просторно планирање на Географском факултету Универзитета у Београду.

Подели чланак: