Одржан јубиларни X научно-стручни скуп са међународним учешћем „ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У ПЛАНИРАЊУ И УРЕЂЕЊУ ПРОСТОРА И НАСЕЉА,” Пирот, 17–19. октобар 2024. године

У организацији Асоцијације просторних планера Србије и Универзитета у Београду – Географског факултета, а у сарадњи са Градом Пиротом и Привредном комором Пирот, у хотелу „Ana Lux Spa” у Пироту, у периоду од 17. до 19. октобра 2024. године, успешно је одржан јубиларни, десети по реду, научно-стручни скуп са међународним учешћем „Локална самоуправа у планирању и уређењу простора и насеља.” Скупу је током сва три дана рада присуствовало близу 200 учесника, а поред домаћих аутора, радове и искуства презентовали су и учествовали у дискусијама бројни експерти из иностранства, као и значајан број младих истраживача.

На отварању скупа, у четвртак 17. октобра 2024. године, речи добродошлице присутнима су упутили др Дејан С. Ђорђевић, председник Асоцијације просторних планера Србије и координатор скупа, проф. др Велимир Шећеров, декан Географског факултета Универзитета у Београду и координатор скупа, проф. др Богдан Лукић, председник Научног одбора скупа, као и Марко Милосављевић, члан Организационог одбора скупа.

Прилику да се обрате присутнима и поздраве скуп имали су мр Ђорђе Милић, привремени директор Агенције за просторно планирање и урбанизам Републике Србије, др Александар Јевтић, председник Удружења урбаниста Србије, проф. др Јасмина Ђорђевић, члан Извршног одбора Матичне секције просторних планера Инжењерске коморе Србије и проф. др Урош Радосављевић, Департман за урбанизам Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Свечано отварање скупа увеличала је Основна музичка школа „Др Драгутин Гостушки” из Пирота уз прикладни музички програм. Скуп је, након поздравних речи, свечано отворио Владан Васић, градоначелник града Пирота.

У пленумском делу скупа, уводне реферате саопштили су: др Зоран Радосављевић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре; др Дејан С. Ђорђевић, Агенција за просторно планирање и урбанизам Републике Србије; проф. др Дејан Ђорђевић, Универзитет у Београду – Географски факултет; Божена Стојић и Јована Тимотијевић из Института за урбане политике (колектив Министарства простора); Наталија Батоћанин, Универзитет у Београду – Географски факултет; проф. др Марко Јоксимовић, Универзитет у Београду – Географски факултет; и проф. др Снежана Ђурђић, Универзитет у Београду – Географски факултет.

Посебан део скупа посвећен је изложби „Планерска умрежавања 5,” која је свечано отворена у четвртак, 17. октобра 2024. године у 17:30 часова, у холу хотела „Ана Lux Спа” у Пироту. Изложено је укупно 20 радова из Србије и земаља у окружењу – просторни и урбанистички планови усвојени у периоду од 2022. до 2024. године, као и студије и стратешка развојна документа од значаја за локалну самоуправу.

У радном делу скупа, у петак 18. октобра 2024. године, присутни су имали прилику да учествују у раду четири секције. Три секције су организоване у облику панел дискусија на дефинисане теме научно-стручног скупа (I – Правни, методолошки и институционални оквир планирања и уређења простора и насеља; II – Повезивање локалних самоуправа као основ развоја; III – Изазови просторног и урбанистичког планирања на локалном нивоу – нови хоризонти), са панелистима из релевантних области. Овакав формат подстакао је динамичну и интерактивну атмосферу, размену мишљења, искустава и идеја међу учесницима скупа, што је допринело конструктивној дискусији. Секције које се односе на правни, методолошки и институционални оквир планирања и уређења простора и насеља, као и на повезивање локалних самоуправа и изазове просторног и урбанистичког планирања на локалном нивоу, изазвале су велико интересовање учесника, уз врло занимљиве и конструктивне дискусије. У посебној секцији, млади истраживачи, студенти мастер и докторских студија, имали су прилику да изложе резултате својих истраживања, која су публикована у посебном електронском издању. Посебно радује чињеница да је више пута истакнут квалитет радова младих истраживача, који овога пута није заостајао за радовима искуснијих колегиница и колега.

У суботу, 19. октобра 2024. године, након закључака, скуп је свечано затворен у 12:00 часова. Након радног дела скупа, организован је излет и посета манастиру Светог Јована Богослова (Поганово), манастиру Суково, као и вожња кроз кањон реке Јерме.

Скупу су током сва три дана рада присуствовале и наше драге колеге из ЈП за планирање и уређивање грађевинског земљишта Пирот, које су активно учествовале у његовој реализацији.

Продукт овогодишњег скупа представља Зборник са укупно 57 радова на 495 страна, а приређено је и објављено посебно електронско издање Зборника радова младих истраживача на 155 страна, са укупно 20 радова.

У петак, 18. октобра 2024. године, у оквиру скупа успешно је одржана и XVIII (изборна) Скупштина Асоцијације просторних планера Србије, о чему се детаљније можете информисати на сајту Асоцијације, на следећем линку.

О овом догађају известила је и национална медијска кућа Радио телевизија Србије (РТС) у емисији „Ово је Србија” 18. октобра 2024. године. Прилог можете погледати на следећем ЛИНКУ (од 29. минута).

О овом догађају извештавали су и ТВ Пирот (Линк), Пирот Плус Online (Линк;Линк), Пиротске вести (ЛинкЛинк).

Део атмосфере са скупа можете видети на следећим фотографијама:

Подели чланак: